Operatiuni de Salvare Companii

CONSIDERATII GENERALE

Periodic Economia Mondiala sau Regionala trece prin Crize Ciclice, provocate de Ciclicitatea Economica, cu cele 4 faze ale acesteia, in care cea de-a 4 o reprezinta Recesiunea sau Criza Economica sau prin  alt tip de Crize, de regula majore, produse de diversi factori, fie Dezastre Naturale sau Artificiale, create de Om, cum a fost Criza Globala declansata in anul 2008, de catre SUA si care a cuprins intreg  Mapamondul, cu efecte dintre cele mai distructive, fie Epidemii/Pandemii Medicale/Razboaie cu implicare globala, care s-au repercutat masiv si agresiv asupra Sectorului Economic si de Afaceri Mondial.

De fiecare data Mediul de Afaceri a fost surprins mai bine sau mai putin bine pregatit, unele Companii avand dezvoltate Sisteme de Backup si Recuperare dupa Criza, altele nu.
Si pentru unele si pentru altele au fost necesari ani de zile de recuperare totala/partiala a afacerilor respective, mai ales din anumite Sectoare Economice si Financiare, cele mai puternic afectate.

Actuala Criza generata de urmarile Pandemiei COVID 19, de Razboiul din Ucraina, de efectele induse de acesta si nu numai in piata energiei si resurselor, in structura lanturilor logistice la nivel mondial, poate fi considerata una dintre cele mai grave din Istoria recenta si chiar mai indepartata.

 

CONCEPT

Fiecare Companie, de la Mic-Mijlocie la Mare/Foarte Mare este afectata de actuala Criza.

Rolul Conceptului “Business Recovery Operations” (BRO), ca Instrument de lucru la nivelul Companiei, este acela de a minimiza efectele negative si perturbarile Crizei asupra operatiunilor proprii de afaceri.

Practica BRO permite Organizatiei, IMM sau Companii Mari/Foarte Mari, sa revina partial sau total in situatia anterioara crizei si sa-si reduca riscurile de pierderi si afectare reputationala, iar odata cu aceasta sa-si imbunatateasca operatiunile concomitent cu scaderea aspectelor care au condus la starile de urgenta.

BRO se refera la Managementul de Criza, Securitatea Angajatilor, Locatii de lucru alternative, eventuale Relocari, Restructurare Structurala, Repozitionare, Redefinire Linii de Business, Refacere/Reconsiderare Piata in Amonte si Aval, Furnizori si Clienti, Expansiune/Restrangere piete, functie de situatia interna si internationala.

Prin Programare si Planificare, practicile BRO sprijina abilitatile Companiilor de a ramane operationale dupa incetarea starilor adverse cu care s-au confruntat.

Se urmareste Combinarea Continuitatii Afacerilor cu Operatiunile de Recuperare/Redresare dupa situatia survenita, intr-un singur Modul, functional, destinat ca in acelasi timp sa se realizeze cele doua dimensiuni vitale Companiilor, fapt ce poate conduce la Rezilienta respectivelor Organizatii, intr-un timp rezonabil.

 

EXPERTIZA SI EXPERIENTA UNICA IN PROCEDURA DE RESTRUCTURARE OPERATIONALA, COMPONENTA DE BAZA BRO

Aceste doua componente vitale, EXPERTIZA SI EXPERIENTA UNICE sunt generate dintr-o activitate unica, desfasurata intr-o Institutie Financiara Unica, a Statului Roman, de tipul BAD BANK, AUTORITATEA PENTRU VALORIFICAREA ACTIVELOR BANCARE, care a functionat in perioada 1999-2004, fiind condusa de Fondatorul conceptului BRO.

Valoarea totala a Portofoliului a fost de 4 miliarde USD, aferenta a 4000 de Companii de Stat si Private, cele mai importante ale momentului, preluate de la Banci Comerciale cu Capital majoritar de Stat.

Pregatirea specifica la Institutia omoloaga din Paris/Franta, Consortium de Realisations, din anul 2000, cu un portofoliu de 30 miliarde USD, creata de Statul Francez in anul 1995, in urma crahului Bancii Credit Lyonnais a reprezentat un element de valoare adaugata pentru activitatea ulterioara de Restructurare Operationala si Recuperare/Redresare partiala sau totala a Afacerilor. De altfel, Institutia Financiara a Statului Roman a si fost organizata pe modelul celei din Franta.

Astfel, au fost restructurate si salvate, functionand si astazi, in conditii foarte bune, dupa 19 ani, giganti economici la acel moment, cum ar fi: Sidex Galati, salvarea acestei Companii conducand la preluarea ulterioara de catre Grupul Mittal Arcelor de astazi, Santierul Naval Constanta, Combinatul Siderurgic Hunedoara, Tepro Iasi, Petrotub Roman, Comtim Timisoara, Siderca Calarasi, Upetrom Ploiesti, Companii importante din Agricultura, Transporturi, Industrie Grea, Industrie Usoara, Servicii.

Au fost folosite diverse metode de restructurare si salvare, prevazute de legislatia vremurilor in vigoare in respectivul domeniu.

 

METODOLOGIA DE LUCRU BRO

1. ANAMNEZA la nivelul Companiei, prin discutii directe cu Executivul, Actionariatul semnificativ si Reprezentantii salariatilor acesteia;

2. Introducerea datelor primite si a celor solicitate de Procedura BRO intr-un Model de Diagnosticare Economico-Financiara si Legala, urmarindu-se cele 5 functii vitale ale Companiei: Productie, Financiar-Contabila, Comerciala-Marketing, Resurse Umane si Cercetare-Dezvoltare.
Obtinerea unui Diagnostic Economico-Financiar si Legal;

3. Realizarea unei Matrici Comparative, SITUATIE ANTERIOARA/SITUATIE CURENTA, cu determinarea diferentelor intre cele 2 SITUATII, prin evidentierea PIERDERILOR de toate naturile, ce urmeaza sa fie recuperate partial/total. Analiza SWOT.

4. Prezentarea SOLUTIILOR de Recuperare/Redresare in urma Diagnosticului stabilit anterior, pe VARIANTE, fiecarei Optiuni fiindu-i asociata o MATRICE A REGRETELOR MINIME.

5. IMPLEMENTAREA SOLUTIEI agreata si adoptata de catre Executivul Companiei, concomitent cu initierea Instrumentului de Managementul Blocajelor, daca respectiva SOLUTIE prevede si deblocarea Companiei dintr-o eventuala Situatie de Blocaj la momentul aplicarii BRO.

 

INSTRUMENTE BRO:

1. ANAMNEZA;
2. DIAGNOSTICARE ECONOMICO-FINANCIARA SI LEGALA;
3. MATRICE COMPARATIVA ANTERIOR/ULTERIOR-CURENT, ANALIZA SWOT;
4. MODEL SOLUTII RECUPERARE/REDRESARE;
5. MATRICEA REGRETELOR MINIME;
6. MODEL IMPLEMENTARE SOLUTII RECUPERARE / REDRESARE AGREAT;
7. MODEL DE DEBLOCARE, MANAGEMENTUL BLOCAJELOR.

 

BUSINESS RECOVERY OPERATIONS, (BRO) va fi operationalizat la nivelul judetului Cluj si in general la nivelul Transilvaniei in parteneriat cu IntelGlobalis si urmareste sa permita Organizatiilor, IMM sau Companii Mari/Foarte Mari, sa revina partial sau total in situatia anterioara crizei si sa-si reduca riscurile de pierderi si afectare reputationala, iar odata cu aceasta sa-si imbunatateasca operatiunile concomitent cu scaderea aspectelor care au condus la starile de urgenta.

Noul serviciu lansat recent din către IntelGlobalis , serviciul de Networking Dedicat, poate reprezenta pentru companiile interesate de reducerea cheltuielilor legate de demersurile necesare in achiziția de noi clienți și furnizori, accesul la persoanele de decizie din companiile vizate, un suport eficient de care pot beneficia in situațiile dificile generate de creșterea dificultății accesului la alte persoane prin impunerea distanțarii sociale generate de contextul Covid-19. Serviciul de Networking Dedicat poate fi folosit și în cadrul parteneriatului pentru BRO, in vederea salvării partiale sau totale a acestora.

Contact

Contact

Address:
PHOENICIA BUSINESS CENTER
11A Turturelelor Street,  Building C, 6th floor,
Sector 3, Bucharest, 030881